czwartek, 17 stycznia 2013

Szybkie i smaczne scones :)

Pyszne z dżemem, bądź z samym tylko masłem :)
Proste w wykonaniu, daję słowo ;)


 250 g mąki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (dałam mniej)
szczypta soli
60 g miękkiego masła
175 ml maślanki

Mąkę wymieszać z proszkiem.
Dodać masło pokrojone w płatki.
Wyrobić grudkowatą masę.
Wlać maślankę, dodać sól, wyrobić.
Stolnicę obficie posypać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać ok. 1 minuty.
Uformować roladę o średnicy ok. 5 cm.
Pokroić w plastry  ok. 2,5 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem.

Piec ok. 15-20 minut, w temp. 180*C

*****
Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk.
Są bardzo kruche, jedliśmy na ciepło.
smacznego :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...